Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

לשון הרע כן מדבר אליי



לשון הרע או הוצאת דיבה?

נגלה לכם סוד, זו אותה גברת בלי שינוי אדרת אפילו.

מבחינת התובע/ נתבע, שניהם חיים באירוע שהוא כולו חוסה תחת חוק איסור לשון הרע.

קללה זה לשון הרע?

לא תמיד. נפרט בהמשך .

שעולה חשש שיש עניין של לשון הרע,

ראשית יש, לבחון אם הביטוי עונה להגדרה של לשון הרע, ואפשר להיתבע/לתבוע בגינו.

שנית, יש לבדוק האם הביטוי שעונה להגדרה של לשון הרע ונגדיר אותו כביטוי "חשוד" , אכן פורסם, הכוונה ב"פורסם" היא, שמספיק שהביטוי נאמר/נכתב/ התבצע בפני אדם נוסף, בנוסף לאדם הנפגע מהביטוי.

שלישית, יש לבדוק מהו הנזק בעקבות הפרסום "החשוד" ? האם הנזק ניתן להוכחה? במידה ושאלת הנזק מורכבת, החוק קובע כי ניתן לתבוע עד 70 אלף ₪ ללא הוכחת כוונה לפגוע, ו140 ₪ במידה ויש הוכחה שהמפרסם ביצע את לשון הרע תוך כוונה לפגוע. (אמנם בחוק רשום עדיין 50 אלף ו100 אלף בהתאמה, אבל נכון להצמדה של 2021 הסכומים העדכניים רשומים לעיל).

חשוב מאוד לציין, שגם כאשר התביעה היא במסלול שלא דורש הוכחת נזק לכאורה בשפת החוק, וניתן לתבוע סכומים גבוהים.. בתי המשפט לא פוסקים לפי המקסימום בחוק, אלא אם כן מדובר במקרה חמור של לשון הרע. משמע, גם שבוחרים לתבוע ללא הוכחת נזק, רצוי לבסס ולהוכיח את הנזק כאמור כתוצאה מלשון הרע, או אפילו את הנזק הפוטנציאלי שלא ניתן להוכיח, כדי להגדיל את סכום הפיצויי שייפסק.

לבסוף, יש לבחון האם קיימת למפרסם/לנתבע הגנה מכוח סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע, שתהווה הצדקה לביטויים בהם השתמש, ותוביל לדחיית התביעה. לצורך ההמחשה והפירגון העצמי 😊 , נשתף שלאחרונה, משרדנו ייצג נתבע שפרסם "פוסט" נגד בעל עסק ברשת, תוך כתיבת המילה "נוכל" , שהוכרה פעמים רבות בפסיקה כלשון הרע, אך לאחר מחקר משפטי ועבודה יצירתית ועיקשת, השופט פסק שהוא דוחה את התביעה נגד הלקוח שלנו במלואה.

אז קללה זה לשון הרע?

תלוי מאוד מה אופי הקללה עוצמתה וההקשר הרחב בה היא נאמרה, ומי הצדדים לפעמים.

בתי משפט דחו לא מעט תביעות לשון הרע עקב קללות רחוב שגורות: וזו מתוך הבנה שקבלת תביעות על גידופים יביאו להצפת בתי המשפט.

מבחני העזר שבית המשפט משתמש בהם הוא : האם הקללות עלולות להיחשב כעובדות ע"י האדם הסביר ששומע מן הצד? האם הדברים נאמרו " בעידנא דריתחא "? מה הסיטואציה והקשר בין אומר האמירה לאדם הנפגע? משמע, שאם מטפל/ עורך דין/עובד סוציאלי- אומר על לקוחו בפומבי שהוא "משוגע", יכול והאמירה תיחשב לשון הרע. לא כך הדבר אם המילה תיאמר תוך כדי ריב בכביש עם אדם זר.

הביטויים שכן ייחשבו לרוב כלשון הרע נגזרים מלשון החוק :

פרסומים שעלולים:

(1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;

(2) לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;

(3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;

זאת אומרת שכינויים שמתייחסים ליושרה של בנאדם, למוצאו, עיסוקו, בריאותו ותכונות פיזיות שעלולות להשפיל, וכו' יוגדרו יותר בקלות כלשון הרע. ולפעמים פרסום בהקשרו הכולל, לאו דווקא בגלל ביטוי ספיציפי כזה או אחר מגבש עילה מכוח חוק איסור לשון הרע.

נתקלתם בפוסט פוגעני כלפיכם/עליכם? חשוב מאוד לתעד את הפרסום, וכל תקשורת עם הצד השני ולהתייעץ עם עורך דין בהקדם.

נתבעתם על לשון הרע? אין מה לחכות, יש להתייעץ עם עורך דין במיידי לטובת גיבוש קו ההגנה ואיסוף ראיות בהתאם, הזמן פה לפעמים הוא מכריע לגבי היכולת לאסוף ראיות. (עדים, קבלות , מצלמות, היסטוריה של שיח בין הצדדים וכו')

התוכן הנ"ל מהווה תוכן שיווקי , ולא ייעוץ משפטי. אין זה מהווה תחליף לייעוץ והשימוש באחריות המשתמש בלבד.






0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page